Kan man ryge og dyrke sport?

De fleste mennesker forbinder ikke sport med rygning, men nogle mennesker har alligevel den lidt irriterende og ubehagelige vane med sig ind i sporten. Det må de gerne, men det kommer med en pris.

Rygning har nogle helt klare sundhedsmæssige påvirkninger på dig. Det er ikke en nyhed. Rygning er direkte kræftfremkaldende og kan også være virkelig irriterende for dine omgivelser. Men hvorfor er det så, at det er så svært for folk, at smide smøgerne?

Vanen.

Jeg er selv tidligere ryger, og har ligesom mange andre haft mine udfordringer med at smide smøgerne. Der er dels en komponent i det at ryge der hedder nikotin, som er ekstremt vanedannende, men der er også selve vanen i, at ryge på et specielt tidspunkt, et specielt sted, eller ved en speciel anledning der spiller ind.

Rygning er nemlig ikke bare sådan lige at stoppe.

Forestil dig, at noget du har gjort igennem rigtigt mange år, pludselig fra den ene dag til den anden skulle ændres. Det er svært at forholde sig til, og kan være nærmest invaliderende for nogle. For hvad nu med morgensmøgen? Hvad nu med efter mad – smøgen? Osv osv. Det er svært at give afkald på indgroede vaner. Vaner der er så stor en del af dit liv, som især rygning kan være. Hvilke andre ting gør man ca. 20 gange om dagen?

Ikke mange.

Jeg har derfor altid forståelse for rygere. Jeg synes det er irriterende at lugte til og gider ikke rigtig være passiv ryger, men jeg forstår hvorfor det er svært. Der er både sociale ting i det, og mange andre komponenter. Du har sikkert været til en fest hvor rygerne samles i køkkenet, eller udenfor, og ender med at have deres egen lille fest. Det er det sociale aspekt i det, og det kan også være svært at fjerne. For hvem skal man hænge ud med, når nu ikke røgen kan give dig den sociale stimulans?

For sportsfolk kan rygning være en direkte hæmsko af deres performance. De røde blodlegemer der transporterer ilt får sværere ved at afgive den til cellerne, og de små blodkar omkring muskler og led kan trække sig sammen, så transport af ilt til de arbejdende muskler ikke sker ordentligt. Der er mange ting der taler for, at man stopper med røgen. Især som sportsmand.

Men det som sagt, og skrevet over her, svært.

Derfor kan det være en rigtigt god ide, at få hjælp til at stoppe med at ryge. Det kan man få mange steder. Nogle brugeer hypnose, andre tager bare en beslutning og kører det på viljen, men det altid en god ide, at få hjælp til ændringer i ens liv.

Det er bla. derfor man hyrer en coach som mig, der skal tilrettelægge træning i folks liv, så det rent faktisk giver mening på alle leder og kanter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få dine gratis tips her!

 

Få GRATIS træningstips på mail hver uge!