Det der med kost … ( Lionel Sanders kig med her )

Mange af jer der læser med på den her blog, eller følger med på de sociale kanaler hvor jeg også poster en gang imellem, ved, at jeg har eksperimenteret en del med min kost.

Jeg prøvet mange forskellige stilarter – hvis man kan kalde det det – og har om nogen prøvet på min egen krop, hvad både vægttab kan gøre, hvad det at leve af planter kan gøre, og hvad det ikke at få nok at spise kan gøre. Jeg har fundet mig til rette med at være en glad plantespiser, der engang imellem spiser kød. Ergo kan jeg ikke rigtigt kommes i en kasse, og jeg gør hvad jeg vil.

Men det skulle egentlig ikke handle om min kost.

For nyligt var der ironman på Hawaii, hvor en af storfavoritterne – Lionel Sanders – var med. Han var af mange udråbt til at være den atlet, der ville kunne udfordre Patrick Lange og Jan Frodeno i en direkte duel omkring 1. pladsen.

Det skete dog ikke. Han ramte desværre ikke dagen, og måtte lade sig tage til takke med en 30. plads ish.

Han siger selv at han var overtrænet, og mange der har fulgt hans indledning til Hawaiistævnet siger også, at han trænede voldsomme pas meget tæt på raceday. Hvilket selvsagt ikke er optimalt – eller klogt.

Men jeg synes de fleste glemmer en ting. Hans kost. Han er for nogle måneder siden gået over til at spise overvejende vegansk, og tabte sig derfor en del meget tæt på sit forrige stævne – Mont Tremblant i august.

Et stævne, som han i øvrigt også præsterede under niveau i. Efter hans eget udsagn. Han udviklede sågar – igen hans eget udsagn – en mindre spiseforstyrrelse op til stævnet, netop i forbindelse med et vægttabsforløb.

Det betyder, at han indenfor de sidste 3 måneder har haft et relativt stort vægttabsfokus, mens han har trænet sine hårdeste perioder og blokke op til Ironman på Hawaii. Uanfægtet at han ændrede tingene tilbage til normalen igen, så vil hans krop stadig være påvirket af det.

For de der ikke ved det, så kan et vægttab, der “måske” har været lidt ukontrolleret, som det lyder til at Sanders har været, foresage:

  • Lavt energiniveau
  • Knap så effektive træningspas, som højst sandsynligt har suget noget af hans muskelmasse på grund af hans kalorieunderskud
  • Sænket testosteronniveau ( mandligt kønshormon )
  • Hormonel ubalance i op til flere måneder efter, især hvis det har været decideret spiseforstyrrende adfærd.

Det kan du i øvrigt høre mere om, i mit podcast med diætist Anne Louise Knudsen lige her: PODCAST

Så een ting er at han trænede voldsomt på øen. En anden ting er, at han havde presset et vægttab ind i race og peak delen af sin sæson. En anden del er, at han ikke har en rådgiver/projektleder/coach ved sin side.

Så hvis man skal drage nogle konklusioner af det han selv siger, og det man har set, så er det, at et vægttab IKKE skal indarbejdes i den hårdeste del af din sæson. Det er NU der skal på plads.. i Offseason.

Lionel Sanders er en verdensklasse atlet og jeg beundrer ham for hans mod og hans talent. Jeg tror han faktisk kunne være den atlet, der ville kunne udfordre de vanvittigt hurtige tyskere – især hvis han fik en coach eller rådgiver ind, som kunne styre ham.

For det er måske det der er hans største svaghed. Hans egen selvstændighed.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *