5 vaner der vil gøre dig til en bedre atlet.

Først lidt nørderi.

En vane, eller vanemæssig adfærd, kan efter min mening bla. defineres som følgende:

En automatiseret handling, enten fysisk eller mental, der udføres med minimalt brug af tankeaktivitet.

Lad mig komme med et par eksempler:

  • Du tager sokker på om morgenen. Det har du gjort hver dag igennem hele dit liv. Du tænker slet ikke over du tager sokker på, du gør det bare. Den eneste tanke omkring dette, er om sokkerne matcher, eller har hver sin farve.
  • Du spiser morgenmad om morgenen. Det har du gjort hver dag i gennem hele dit liv. Den eneste tanke her er, om du skal have skyr, eller ristet brød.

Det er vaner. Vaner der er gentaget og gentaget og gentaget, igennem et helt liv.

Så, for at komme hen til, at vaner kan blive så automatiserede som de to ovenstående her, så skal der altså bla. mange gentagelser til.

Lad os lige prøve at vende den om en gang og lad os et kort øjeblik forestille os, at de to vaner over her, var vaner vi skulle vænne os selv af med…

Svært ikke?

Så, når noget er blevet en fast og indgroet vane, så vil de unægteligt være virkelig svære at komme af med. Det samme gælder når noget gerne skulle blive til en god og indgroet vane – det er svært at vænne sig til nye ting, eller nye rutiner.

Lang intro. Nu til de 5 vaner.

Vane 1:

Stå tidligt op. Også i weekenden. Mange brokker sig over, at de ikke har tid til at nå de ting de gerne vil nå. Men faktum er, at rigtigt mange vil have nytte af at få et par timer mere i døgnet. Og det kan man nemt få ved at stå lidt tidligere op end normalt.

Du vil være mere effektiv om morgenen og få nået en masse af de ting du eller ikke ville nå i løbet af dagen. Og som du let og elegant, meget overspringshandlingsagtigt, vil springe henover om aftenen, når netflix trækker.

Vane 2:

Mindre skærmtid. Sluk mere ned for tv, telefon og ipad. De fleste jeg kender, bruger hurtigt et par timer om dagen på at kigge på en skærm, og jeg skal heller ikke selv gøre mig hellig. Men, tænk hvis den tid vi brugte foran skærmen, blev brugt på udstrækning, coretræning, meditation, eller andre ting, der alle er kendt for at gøre dig bedre, stærkere og hurtigere.

Vane 3:

Giv dig selv en daglig fysisk udfordring. Det behøver ikke være en stor ting. Små udfordringer er også gode, især hvis du tæller med i dit daglige, ugentlige, månedlige, eller årlige regnskab for udfordringer. Nøglen her er gentagelse. Spørg dig selv: Har du husket at udfordre dig selv?  .. inden du går i seng. Har du ikke, så hold vejret så længe du kan, eller tag 20 mavebøjninger mens du ligger i sengen.

Vane 4:

Giv dine hjerne nogle udfordringer. Nogle bruger sudoku, andre bruger puslespil. Jeg selv bruger selv læsning. Læs lidt hver dag. Ikke på din telefon, eller computer. Men i en bog, en avis, eller et Anders And blad. Nøglen her er igen gentagelse på daglig basis.

Vane 5:

Akkumuler dine sejre og registrer dem. Hvis du formår at give dig selv dine daglige udfordringer, eller formår at gøre en ting dagligt, som du gerne vil have skal blive til en god vane – ligesom det at tage sokker på – så sørg for at du giver dig selv nogle “likes” for dit gode arbejde. Sæt et kryds på et stykke papir der hænger på døren, som du ikke kan undgå at se inden du går ud af den. Eller noter det i en kalender. Pointen er, at du bliver din egen mega LIKE machine.

… og derved bliver mindre afhængig af andres likes for alt det du går og laver.

Handling, gentagelse, sejr.

Det her emne med vaner, taler lige ind i en atlets mindset. Du skal træne for at blive bedre uanset hvad du træner. Og du skal gøre det med kontinuitet og vedholdenhed. Hvis du først bliver god til at indarbejde nye gode vaner på et “lavt” og nemt niveau, vil det uden tvivl blive nemmere for dig, at tage de svære udfordringer op senere.

Start small.. and work your way up.

En tanke om “5 vaner der vil gøre dig til en bedre atlet.

  1. Gertrud siger:

    Gode input. Jeg har lavet mig en sjov bingoplade med; 2 løbe pas et langt og et kort (intervaller), 2 cykelpas ligesom løb. Der til “krydret” med vippebræt, 7-minute-training, planke, 5 tipetanere, sjipning, pilates, udstræk – de sidste kan varieres mellem 2-30 min i længde. Der er bonus-felter med MTB-tur. Så gælder det om at få “fuld plade” hver uge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få dine gratis tips her!

 

Få GRATIS træningstips på mail hver uge!