Sådan øgede tandtråd min performance …

Selvom du måske tror at du nu skal læse lidt om, hvordan tandtråd har en unik evne til at booste din FTP, eller dit 10 km pace, med x antal procent, så er det faktisk slet ikke det, det handler om.

Tandtråd. Noget som tandlæger i mange år har fortalt næsten alle, er godt for dine tænder, gummer og generelle munhygiejne at bruge. Det er noget der kan gøre en forskel på sigt for dine tænder og spare dig for rigtigt mange penge i tandlægeregninger senere i dit liv.

Af de her logiske årsager er der vel ingen her på jorden der ikke bruger tandtråd… Du kan spare super mange penge – om noget tid – og du får flotte tænder. Bum, win.

….jeg er 36 år, og er først for et år siden begyndt på det. Selvom jeg har betalt mine egne ture til tandlægen selv, siden jeg var 18. Og selvom min tandlæge har sagt til mig jeg burde gøre det.

Årsagen til det her er meget simpel. Vaneadfærd. Jeg havde i de her mange år siden jeg selv begyndte at betale, de absolut bedste intentioner om at bruge tandtråd. Ærligt, det havde jeg. Men alligevel så endte det altid med, at den der bøtte med snor jeg havde købt, blev stillet ind i skabet, for så engang imellem at ryge ud af sig selv og lande tæt ved toilettet, hvor det måske ikke var sådan super lækkert at den lige landede.

… hvilket altid resulterede i, at jeg smed den ud. Den havde i øvrigt stået i skabet siden jeg var hos tandlægen sidst – agtigt. Måske brugt 2-3 gange.

Så hvorfor var det at jeg ikke kunne finde ud af, at gøre det her til en fast del af min morgenrutine?

Fordi jeg satte barren for højt og tænkte at man skulle tage hele munden når man tandtråede… ( og det her er egentlig hvorfor, at nytårsfortsæt ikke holder en meter … )

For at noget skal blive til en vane, skal vi eksponeres for en trigger, der aktiverer en handling, som giver en belønning. Et såkaldt vaneloop. Da vi var børn og skulle lære at tage sokker på selv, der stod mor eller far og klappede i deres hænder og roste os til skyerne for hvor dygtige vi var til SELV at tage sokker på. Og det er egentlig en stor del af essensen her. Den kortsigtede dopaminfrigivelse.

I takt med at noget bliver en vane, eller automatiseret, så falder frigivelsen af dopamin også. Belønningen bliver med andre ord mindre. Din mor og far ringer sikkert ikke til dig idag og roser dig for at være dygtig til at tage sokker på… Hvis de gør, så har du et problem. Alligevel, så gør du det dag ud og dag ind – sikkert uden at skænke en tanke, at du reelt set tager sokker på.

Ift min brug af tandtråd fandt jeg ud af at par ting efter min tandlæge endnu engang havde sagt til mig, at jeg burde bruge det.

Jeg skulle acceptere, at det ikke var hver gang, at jeg nåede hele munden med tandtråd. Mit nye succeskriterie blev derfor, at jeg skulle tandtråde minimum een tand om dagen. Hvis jeg havde mulighed for mere end det kunne jeg selv vælge. Alt over een tand var altså en bonus.

Jeg skulle eksponeres for tandtråden. Ergo skulle den ikke gemmes væk i skabet. Den skulle stå på min vask til frit skue.

Jeg skulle belønne mig selv for at have brugt tandtråden dagligt … den var lidt sværere, men dog til at løse.

Facebook, instagram, og snapchat belønner dig for at tjekke deres app. De giver dig notifikationer omkring nyheder, hvem der har kommenteret hvad, og hvor mange streaks eller dage i træk du har kommunikeret med en given person. De får endda din telefon til at vibrere så dejligt, eller ringe med en belønnede tone, hvis der sker ting i deres app.

Det er små belønningsmekanismer, hvis eneste formål er, at tiltrække dig til brug af appen eller funktionen igen og igen og igen. Og det samme kan man bruge ift at implementere nye, gode, sunde, vaner.

Så med den viden på plads, købte jeg en kæmpe kalender som jeg hængte op i mit køkken. I facebook blå. Jeg købte også en rød tusch. I Facebooknotifikations rød.

Hver dag, når jeg havde tandtrådet, minimum een tand, gik jeg ud og noterede det på min kalender. Det typiske scenarie var dog, at jeg havde taget hele munden når jeg alligevel stod med tråden i hånden.

Du kan næsten forestille dig hvor “SWEET” det føltes når jeg lige pludselig havde 14 dages kalendernotering i streg med tandtrådning… og hvor “SWEET” det føltes når jeg fik lov at sætte en ny prik, som endnu en del af min streak.

Det optimale ville have været, hvis jeg havde en dims i lommen der vibrede automatisk hver gang jeg havde brugt min tandtråd, så ville jeg nok nærmest ikke lave andet end at stå på badeværelset og rense tænder.

Ok, det er langt det her.. følg lige med lidt endnu.

For at trække det her over i en træningsmæssig sammenhæng, så er det min opfattelse, at dem der melder sig til en ironman, men som ikke kan fastholde motivationen og enten udskyder, udgår, eller aflyser, ikke har forstået det her.

Man kan være nok så motiveret for at lave en ironman, men det betyder ikke at man kommer ud og træne.

Det du skal gøre er, at du skal blive bedre til at træne ved at sætte barren lidt lavere og gradvist øge. Træning er også 10 minutters coretræning på gulvet, mens du ser “de unge mødre”. Træning er også at lave 100 squats mens du venter på at mikroovnen bliver færdig med at varme din færdigret købt i Fakta. Og træning er også at bare lave “lidt” af den træning der var planlagt for dagen. Bare fordi man ikke kan nå det hele, kan man måske godt nå 10 minutter, eller 20.

Med andre ord, er der dage hvor du ikke kan nå at træne det du havde planlagt, eller det din plan siger, så sørg for at få den lille sejr, eller “notifikation” ved bare at træne lidt.

Den her forståelse har gjort en kæmpe stor forskel for mig. Ikke bare som et triatlontrænende menneske, men som menneske generelt. Jeg har brugt den selvsamme teknik på et udstrækningsprogram, som jeg nu kører igennem hver dag. Men kan jeg ikke nå det hele, så tager jeg bare en del af det.

Pointen er, at du bare laver lidt og sørger for at registrere det.

Hvis du har mod på det, så brug denne metode til selv at komme igang med tandtråden, den daglige coretræning, de 20 friske morgenarmbøjninger, den daglige 5km gåtur, eller lignende.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *