Aflivning af et par myter omkring udholdenhedssport og styrketræning.

“Hvis du styrketræner, så bliver du stor og muskuløs” … “Hvis du styrketræner, så bliver du tung og langsom” …

Ovenstående er både rigtigt og forkert. Hvis du er udholdenhedsatlet, så er der nogle klare og åbenlyse grunde til at det ikke er rigtigt, men hvis du er bodybuilder så er der ligeså mange grunde til, at det faktisk er rigtigt.

 

Det her emne bliver debatteret ofte. Både i offentlige fora, men også på mit kontor hvor jeg – heldigvis – har nogle andre ligesindede træningsnørder tæt på mig. Opfattelserne af styrketræning er mange. For lidt for mange udholdenhedsatleter vil jeg dog sige, at den er forkert.

 

Jeg vil forsøge at holde indholdet af denne post, så forståelig som muligt, uden at blive alt for teknisk og videnskabelig. Der findes talrige artikler og afhandlinger på nettet, der bekræfter de ting jeg skriver – og de er sikkert alle skrevet af svært uddannede forskere og fysiologer – og har kildeanvisninger, som selv professorer ville synes var i orden.

 

Det har jeg ikke med her… Det har jeg ikke fordi, at det styrketræning jeg har implementeret i mine udholdenhedsatleters programmer  – og mit eget – virker. Det er kildeanvisning nok for mig.

 

Myte: “Hvis du styrketræner, så bliver du stor og muskuløs”

Ja, det er rigtigt… men det kræver at du spiser meget. Rigtig meget. Hvis du træner og er tæt på at være i kalorieunderskud – som mange udholdenhedsatleter er – så bliver du ikke stor. Samtidig kræver det også, at du træner meget. Rigtig meget. Ikke bare 2 gange til fitness om ugen. Endvidere kræver det også, at du træner specifikt efter at blive stor og muskuløs. Altså mange reps, korte pauser, og deraf få et stort pump… kombineret med talrige øvelser til hver muskelgruppe…  Det gør man ikke som udholdenhedsatlet. Der træner du få reps, med tung vægt for at øge din styrke. Ikke dit “pump”

 

Myte: “Hvis du styrketræner, så bliver du tung og langsom”

Ja, det er rigtigt… men …. Jeg kan næsten gentage ALT det der står lige over her. Hvis du træner efter at blive pumpet og stor – og gør det rigtigt – så vil du også blive tungere. Det er helt naturligt. Hvis du spiser meget og er i et stort protein og kalorie overskud, samtidig med at du træner pump – mange reps, og talrige øvelser til de muskelgrupper du vil have store og tunge – så tager du på. Heraf vil din “power to weight ratio” selvfølgelig blive dårligere. Jo mere vægt du skal løbe med, jo hårdere er det.

 

Til det her med vægt, skal der dog knyttes en meget vigtig kommentar…

Fordi du træner udholdenhedsspecifik styrketræning tager du ikke 5 kg på… Så gør du det ihvertfald forkert. Det der kan ske er, at du måske tager “lidt” på, men samtidig så ændrer du også din kropssammensætning, får et mere lean look, forebygger skader, får bedre neuromuskulær fyring til de muskler der skal virke “længe” under udholdenhedssport, og meget mere. Så egentlig vil din vægt højst sandsynligt blive tæt på det samme, som da du startede med at styrketræne, men din fedtprocent vil falde. Og det er jo meget godt …

 

Alt i alt, så kan styrketræning et par gange om ugen, med fokus på udholdenhedssports “øvelser” være rigtigt gode. Både fordi de kan være med til at holde dig skadesfri, men også fordi, at den her form for træning øger din aerobe kapacitet ( gør dig mere udholdende) Dertil kan der knyttes mange andre gode ting, såsom øget knogletæthed osv.

 

Alt det kan du finde meget mere om på nettet, du skal egentlig bare søge på Google. Der ligger utallige artikler derude, der bekræfter ALT det jeg har skrevet over her.

…. arh ok, her er lidt læsestof:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26271931
  • http://jap.physiology.org/content/86/5/1527?rss=1&ampssource=mfr
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9927006

God træning – get beasty!

Få dine gratis tips her!

 

Få GRATIS træningstips på mail hver uge!